Kurniawan Dwi Yulianto Sabah FC - Instagram @officialsabahfc

Pecat Kurniawan Dwi Yulianto, Sabah FC Dikecam Ribuan Penyokongnya dari Malaysia

Banner Gamespool Football5Star

Football5star.com Indonesia – Keputusan Sabah FC memecat Kurniawan Dwi Yulianto ternyata memicu kekecewaan dari para penyokong asal Malaysia. Mereka kompak menyuarakan yang seharusnya bercermin adalah manajemen dan bukannya memecat pelatih.

Seperti diketahui, Kurniawan direhatkan dari kursi pelatih menyusul rentetan hasil negatif yang diraih Sabah. Bagaimana tidak, dari 8 pertandigan terakhir di Liga Super Malaysia, Sabah tak lagi mampu meraih kemenangan.

UiTM vs Sabah FC, Saddil Ramdani - Facebook Sabah Football Club
Kurniawan Dwi Yulianto Sabah FC – Facebook Sabah Football CLub

Lebih miris lagi, mereka menderita 5 kekalahan di antaranya, termasuk takluk 0-4 dari penghuni juru kunci klasemen, UiTM, Sabtu (28/8). Selepas kekalahan itu, Sabah langsung membebastugaskan Kurniawan dan menggantinya dengan pelatih sementara, Burhan Ajui.

Burhan akan memimpin pasukan Sabah sampai Jelius Ating ditunjuk sebagai pelatih kepala yang baru. “Sabah berharap agar semua pihak khususnya penyokong senantiasa memberikan sokongan padu serta kepercayaan kepada pasukan dan mengembalikan prestasi cemerlang mereka dalam tempoh terdekat,” bunyi pernyataan Sabah, dikutip Football5star dari laman Facebook Sabah Football Club.

Kurniawan Dwi Yulianto Sabah FC - Hmetro.my
Hmetro.my

Namun, harapan Sabah guna mendapat dukungan dari penyokong aluas suporter, tak sepenuhnya berhasil. Dalam unggahan pernyataan resmi tersebut, ada lebih dari 1.100 komentar membanjiri. Hampir semuanya justru lebih banyak yang menyudutkan manajemen.

Berikut Komentar Penyokong Sabah FC Perihal Pemecatan Kurniawan Dwi Yulianto:

Saimon Adip: Malaikat sekali pun yg jadi pengurus dan jurulatih latih Sabah …jika pemain tidak ada komitmen dan semangat ,.. tetap tidak ada kejayaan…

Henryel Yeson Monginzin: Menghentikan jurulatih tidak tepat kalau semua pemain di kekalkan nanti buat sumpahan ka.u pun kalah juga itu jangan bodoh macam babi…

Hans DN: Dah mau habis musim , rasanya tindakan begini lagi membawa padah pada pasukan…..masalah dalaman sabah fc itu yg harus diselesaikan terutama persoalan mengenai Gaji..cuma ada 2 perlawanan yg tinggal ,apa yg Sabah fc expect dengan menukar jurulatih? Kesalahan dan kekalahan itu sebenarnya dari dalaman Sabah fc itu sendiri ,bukan dari barisan kejurulatihan…

IncenT Vincent: Kurniawan bagus bah suda bawa Sabah kekal d liga super…dari kedudukan 11 zone penyingkiran dia bawa Sabah Smpai kedudukan ke 7 ok LA tu.

James Jim: Bikin panas sama penyokong saja… Jangan jadi wakil sabah kalau inda mampu.. bagus bubarr saja ni team palui ni.. team tadika.

Thomas Lawandai: Bukan jurulatih yang perlu direhatkan tepi presiden dan ajknya perlu berhenti secara terhormat.

Denny Dwi: Sepertinya bukan coach tetapi memanglah pemain sudah nampak penat Cuba lah ganti coach apakah ada perubahan coach sekelas pep Guardiola pun nak mustahil???

Boy ThOny: Bkn masalah jurulatih ..pengurusan yg Perlu tukar … Pengurusan ckap saja besar tapi buat kerja tdk fhm ..masalah pemain pun tdk terjaga .. politik dan rasuah saja pandai buat.

Michael Jaungin: Bagi pendapat saya bukan coach yg masalah ni..tetapi pemain..dan disebalik prestasi pemain yang kurag memberansangkan…ada sesuatu yg jadi punca..

Naufal Farhi Azka: Coach jadi mangsa untuk menutup segala kelemahan pihak pengurusan…

Yusuf Ahmad: menutup malu ka tu Sabah Football Club.tu coach yg km kasi jadi kambing hitam arh.pintar otak km .patut pun bola sepak sabah xpndai maju2 😂

Suffian Abu Sammah: Pandangan saya bukan jurulatih ya bermasalah.. pemain bermasalah.. saya tegok semlm last defend yang ganti c jepun macam tiada kualiti pertahanan.. senang2 tembus… Satu lagi gaji tu bos.. kasi lancar bha.. macam mana pemain mahu semangat kalau gaji macam siput..aduiii na.

Kurniawan Dwi Yulianto Sabah FC - Facebook Sabah Football CLub
Facebook Sabah Football CLub

Vixtor Kayne: 10 kali tukar coach pun kalau management hancur… Sama juga cerita dia. Masalah team sabah ni, tidak pandai blajar dari kesilapan. Disiplin pun kurang. Mcmana mau maju. Bagus lagi main pes.

Ron Ny: Napa coach yg di rehatkan… Sepatutnya pemain yg inda Bole main yg direhatkan… Biar pun si burhan coach kalau sabah main inda buli.. Tetap inda Bole… Pemain yg patut tukar bukan coach…

Syahran Saharudin: Bukan masalah coach . Masalah Management. Sedar diri la sikit.

Mhd FJan: Coach jdi sasaran.. Padahal pemain sedia ada yg macm…. Pengurusan pun sama harus berehat juga.

Valen Lester Raji: bukan masalah coach..ni masalah pihak pengurusan..coach pla jd sasaran. Ingat kmi penyokong tidak tau masalah dalaman ka..? lama sdah ni berlanjutan..sedar la sikit..hahahah.

Nor Razz: Bgi saya kurniawan suda buat yg terbaik untuk team.. tpi pemain yg sedia ada dlm team sabah belum mampu bgi saingan dlm liga.. pihak pengurusan harus bijak dlm pemilihan pemain musim depan… Jgn balik2 muka yg sama sja sarung jersey sabah.

Annuarulai: Enta la…yg mslah pengurusan..knpa lagi jurulatih yg kc rehat..tukar pun juru latih msi lagi ada mslh ..fikir la ba..ksian pemain dngan jurulatih..tiap hari latihan…kadang berjauhan lagi dngan keluarg…cuba la cari jln penyelesaian..

Pama Koygon: Marah nampak…marah kena kecam penyokong ka itu…buat apa tukar jurulatih…bukan masalah jurulatih rasanya tapi pengurusan Dan gaji pemain dan pemain yg bermain dalam Padang…jurulatih sudah atur semua tapi pemain yg tidal Pro…kucar kacir mcm lupa teknik Main bola atau sengaja…tu pertahanan pun bagus Tokyo jadi tunggak utama…

Kurniawan Dwi Yulianto Sabah FC - Facebook Sabah Football Club
Facebook Sabah Football Club

Md Zareef RaFael: Apa yg sy lihat coach kurnia suda menjalankn tanggungjwab yg baik cuma pemain2 tempatan kita tidak perform spt pemain tempatan team liga super yg lain. Pemain perlu dirotation utk mengekalkan stamina pemain tetapi kita tidak mempunyai pemain simpanan yg bole menggalas tanggujawab sperti pemain Utama.

Adam Khusairie: Sial la pengurusan jadikan Kurniawan kambing hitam. Pemain tu jd begitu di sebabkan pengurusan yg gagal jaga kebajikan pemain. Itu CEO bagus letak jawatan la klu x pandai manage club. Bodoh punya pengurusan sabah fc.

Arif Yadiy Bitis: Coach bukan masalah, ini masalah mentaliti pemain. Cerita pengalaman, Coach Kurniawan jauh meninggalkan semua. Kalau dilihat ada beberapa sahaja pemain yang menyerlah, selainnya sangat hambar terutama pemain tempatan yang berumur. Academy muda diutamakan investment sepatutnya.

Misran Shaari: Kurniawan pun tidak teringin lah mahu handal club yang bermasalah mcm ni.. kebajikan pemain pun tidak boleh jaga bagus bubar dan delete page ni. Bikin malu saja buat page di fb tapi bermasalah.

Armira Sesillia: Padahal untuk tim yg baru naik kasta , hasil pencapaian pun sudah lumayan, dan bisa bertahan di liga teratas sudah cukup baik. Semoga saddil juga keluar dan cari klub yg lebih baik.

[better-ads type=’banner’ banner=’156437′ ]